Eindhoven heeft pech – hoe het volgend seizoen beter kan gaan

De Eredivisie wordt vaak overschaduwd door het topteam van Ajax Amsterdam, dat de maat der dingen lijkt te zijn. Maar er zijn altijd jaren dat de club uit de hoofdstad minder overtuigt. Het seizoen 2022/23 lijkt er ook zo een te worden. Goede bookmakers als casino777.nl hebben de trends in de gaten. Maar ze zijn door de wisselende prestaties allerminst zeker dat Ajax dit jaar nog kampioen kan worden.

Het mogelijke verlies van de titel heeft vooral te maken met de constantheid van Feyenoord Rotterdam. De club was de afgelopen jaren wat achterop geraakt, maar lijkt dit jaar weer op de rails te staan. Ook voor directe rivalen PSV Eindhoven leek het lange tijd goed te gaan. In de loop van het seizoen ging het echter een beetje bergafwaarts. Maar hoe kan PSV na 2011/18 weer de titel winnen?

Consistentie in de stoel van de coach

PSV staat erom bekend niet te lang aan één coach vast te houden. Als de hoge sportieve doelen niet zo snel worden bereikt, heeft de club de neiging om snel naar een noodoplossing te grijpen. Dit gebrek aan consistentie is absoluut een probleem bij de club en leidt er niet zelden toe dat de sportieve prestaties van het team er op de lange termijn onder lijden. Een nieuwe coach betekent altijd een nieuw spelsysteem. Dat een team zich niet binnen zeer korte tijd aan een dergelijk systeem kan aanpassen, is de afgelopen jaren keer op keer gebleken.

De laatste lange trainersperiode liet zien hoe verstandig het kan zijn om een coach vast te houden. Phillip Cocu stond van 2013 tot 2018 aan de zijlijn van PSV en won met de ploeg drie competitietitels. Zijn ambtsperiode was langer dan die van zijn drie opvolgers samen. Mark van Bommel en Ernest Faber moesten na één seizoen stoppen, terwijl Roger Schmidt twee jaar aan de zijlijn mocht coachen.

Aan het eind van het jaar moest echter ook hij de club verlaten. Een prominente naam dient als zijn opvolger. Ruud van Nistelrooy heeft de club overgenomen als hoofdtrainer en moet nu eindelijk oppakken waar Philip Cocu ophield. Aan het begin van het seizoen was er al een eerste sprankje hoop. Ajax was verzwakt en PSV kon zich enige tijd handhaven in de top van de ranglijst.

De club overtuigde ook op het internationale toneel en drong gemakkelijk door tot de knock-outfase van de Europa League. Sevilla was te sterk voor Oranje, ondanks een knokprestatie in de tweede leg en een 2:0 overwinning ondanks een rode kaart. Maar Ruud van Nistelrooy maakt nog steeds kans op de titel. PSV staat in de finale van de KNVB Beker en ontmoet hun rivalen Ajax Amsterdam. Als ze ook hier niet winnen, kan de stoel van de coach al ter discussie staan.

Handhaving van de samenhang

Als je naar sommige resultaten van PSV kijkt, vraag je je al snel af waarom de ploeg niet bovenaan staat. 5:2 tegen Cambuur, 4:0 tegen Excelsior of 6:0 tegen Groningen zijn geen zeldzame veegoverwinningen. Integendeel, PSV weet zijn tegenstanders altijd duidelijk te verslaan. En ook de rechtstreekse duels tegen de kandidaten voor het kampioenschap zijn heel behoorlijk.

Tegen de koploper Feyenoord werden een overwinning en een gelijkspel behaald en ook tegen Ajax werd een overwinning genoteerd. Vooral in het begin van het seizoen had PSV een of twee problemen in de competitie. Ze hadden al twee van de eerste vijf wedstrijden van het seizoen verloren en de 3-0 nederlaag tegen Cambuur stortte de ploeg nog geen twee maanden na de start van het seizoen bijna in een crisis.

Maar PSV herstelde zich daarna relatief snel en hoefde nauwelijks een nederlaag toe te geven. De Eredivisie is vaak genadeloos, zeker in de kampioensrace, en zelfs één nederlaag kan er aan het eind van het seizoen één te veel zijn. Dit lijkt ook het geval te zijn voor PSV. Ondanks goede en soms al zeer goede prestaties in de rest van het seizoen, was Feyenoord toch constanter.

Er is nog steeds kans op het kampioenschap. De rechtstreekse duels zijn echter al gespeeld en PSV moet hopen op hulp van buitenaf om de koplopers van de competitie in te halen. Tegelijkertijd staan ze nu tegenover Ajax Amsterdam, dat PSV in de seizoensfinale wil uitdagen voor de tweede plaats. Ruud van Nistelrooy zal met zijn ploeg vanaf het begin van het komende seizoen moeten presteren om kans te maken op de titel.

Hou je zenuwen in bedwang

De spanning is hoog en het blog staat vol met speculaties van fans: PSV en rode kaarten lijken dit seizoen op de een of andere manier samen te gaan. Het feit dat het natuurlijk moeilijker is om met 10 man op het veld te spelen is iets wat de ploeg al meerdere malen heeft moeten leren. Meest recentelijk zag PSV rood in de laatste 16 van de Europa League, waarbij het uiteindelijk een doelpunt miste om zichzelf te redden in de extra tijd.

Enkele weken eerder, in het rechtstreekse duel om de kampioenstitel, kreeg PSV eveneens een rode kaart tegen Feyenoord. Hoewel de ploeg uiteindelijk een 2-2 gelijkspel wist te redden, zou een overwinning de kansen op het kampioenschap zeker hebben behouden. Dit is vooral kritisch te zien omdat de ploeg twee weken voor het topduel ook een nederlaag leed tegen FC Emmen. Ook hier moest de scheidsrechter een PSV-speler wegsturen.

Het is natuurlijk belangrijk dat de spelers altijd met volle inzet naar de bal gaan en dat de zenuwen voor elke wedstrijd gespannen zijn. Dit laat zien dat het hele team zich 100% inzet en er alles aan wil doen om te winnen. Maar er is een dunne lijn tussen te veel en te veel geven.

Ruud van Nistelrooy zal zijn spelers moeten leren hun kalmte te bewaren en zich op cruciale momenten terug te trekken. Maar ook de coach zelf valt iets te verwijten. Waarom worden spelers met een slechte reputatie niet op tijd gewisseld om het risico van een rode kaart te voorkomen? Er lijkt nog ruimte voor verbetering en coördinatie binnen het team.

Natuurlijk is het nog niet te laat om kampioen van de Eredivisie te worden. De concurrentie is dit jaar niet zozeer Ajax Amsterdam, maar Feyenoord Rotterdam. De ploeg geniet nu al een duidelijke achterstand in respect en heeft dit seizoen pas één keer een nederlaag hoeven toegeven.

AZ nieuws Ajax nieuws Almere City nieuws Excelsior nieuws FC Twente nieuws
FC Utrecht nieuws FC Volendam nieuws Feyenoord nieuws Fortuna Sittard nieuws Go Ahead Eagles nieuws Heracles Almelo nieuws NEC nieuws PEC Zwolle nieuws PSV nieuws
RKC Waalwijk nieuws SC Heerenveen nieuws Sparta Rotterdam nieuws Vitesse nieuws

Psveindhovennieuws.nl

Bezoek Psveindhovennieuws.nl voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over PSV van Eindhoven. Blijf op de hoogte van de laatste PSV transfers, weddenschappen en bekijk de live scores tijdens PSV wedstrijden.

Psveindhovennieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Psveindhovennieuws.nl wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Psveindhovennieuws.nl worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Psveindhovennieuws.nl 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.